Speuld is een kleine agrarische buurtschap in de gemeente Ermelo. ID8322

Speuld

Speuld ligt verscholen tussen de natuurgebieden Ermelosche heide, het Speulderbos, het Speulderveld en de landgoederen Staverden en Leuvenum. Het is een kleine agrarische buurtschap waar het goed wonen is. Net als Ermelo kent Speuld lintbebouwing.

20160707_Speulderbosch3

Ontstaan

Speuld is een buurtschap met een rijke geschiedenis. Er zijn grafheuvels gevonden van 4000 jaar oud en een Romeins marskamp van bijna 2000 jaar oud. De naburige ‘stad’ Staverden is 700 jaar oud. Het is niet helemaal duidelijk hoe oud Speuld is. Het dorp Ermelo bijvoorbeeld komt al in vroege officiële papieren voor. Dan is duidelijk dat zo’n plaats in het jaar van de vastlegging bestond. Voor Speuld geldt dit niet. De eerste vermelding van de naam Speuld kwam voor in een lijst van bezittingen van Herbertus van Putten. Dit was in 1313.
Net als in de kern van Ermelo is hier sprake geweest van het ‘wandelen van de boerderijen’. Als de vruchtbare grond was uitgeput werd de boerderij een stukje verplaatst.

Speuld ligt verscholen tussen de natuurgebieden waaronder het Speulderbos!
DSC_3322_3_4_5_6

Wonen in het buurtschap Speuld

Speuld ligt in een zeer landelijke omgeving. Dit is geweldig wonen voor de echte rustzoeker en het wordt dan ook steeds populairder. Fietsen, wandelen, de bossen in of lekker struinen over de hei, werkelijk alles ligt hier voor het grijpen. Speuld kent een grote diversiteit aan woningen. Oude boerderijen afgewisseld met woningen uit de jaren 50 en nieuwbouw uit het begin van deze eeuw.

In Speuld wonen 790 inwoners (2021). Er wonen veel mensen tussen 45 en 65 jaar. Van alle woningen bestaat 65% uit koopwoningen. Het meest voorkomende type woning is de eengezinswoning (92%). In Speuld wonen relatief veel gezinnen met kinderen (42%) vergeleken met de rest van Nederland (36%).

Scholen in het buurtschap Speuld

Er staat een christelijke basisschool in Speuld, De Speulderbrink. In dit gebouw is ook een peuterspeelzaal gevestigd.

Snackbar-t-Speuldje-beste-van-Nederland-2021.-Afbeelding-Google-Maps-1

Wijkvoorzieningen

Ondanks de landelijke ligging is Speuld zowel met het openbaar vervoer als per auto toch prima bereikbaar door de nabijgelegen uitvalswegen. Je zit zo in Harderwijk en op de A28. Ook de weg richting Apeldoorn is vlakbij en het centrum van Ermelo ligt op fietsafstand.
Je kunt Speuld niet voorbijgaan zonder een bezoek aan Snackbar ’t Speuldje. Van hieruit worden ook regelmatig mooie wandelingen georganiseerd en een leuke pubquiz. Deze activiteiten zijn kenmerkend voor het dorpse karakter. Voor de dagelijkse boodschappen ga je naar het nabijgelegen Garderen.

Of je nu op zoek gaat naar je eerste huis of dat jullie een maatje groter willen, iedereen heeft zijn eigen redenen om op zoek te gaan een woning.
Speuld

Straatnamen

Veel straten zijn vernoemd naar omliggende dorpen en buurtschappen; Leuvenumseveld, Speulderveld en Garderenseweg.

Van der hoek

Klaar om samen met ons je (t)huis te vinden? Of heb je een andere vraag? Neem contact op.

Onze deskundige adviseurs staan klaar om met je mee te denken.

Neem contact op