Horst_gemeente_Ermelo

Horst & Telgt

De buurtschappen Horst en Telgt, ze worden vaak samen genoemd, liggen in het buitengebied van Ermelo richting het Veluwemeer. Deze buurten bestaan voornamelijk uit landerijen met een historie van agrarische activiteiten en uit enkele kleine kernen met huizen, bedrijven en een aantal winkels. Het is een prachtig, weids opgezet gebied, met mooie oude boerderijen aan lieflijke lanen.

Telgter Engweg

Ontstaan

Uit archeologische opgravingen kunnen we afleiden dat het gebied al ver voor het jaar 1000 bewoond werd. De vondst van paalafdrukken, waterputten en aardewerk duidt op vroege agrarische activiteiten.
Telgt is zeer oud; in 806 wordt er al in een akte over Telgt gesproken. Hierdoor is Telgt in feite ouder dan Ermelo zelf.
De oudste bewoning in Horst en Telgt is te vinden op de hogere dekzandruggen. Hier staat de meeste bebouwing en liggen de oudste akkers.

Vanaf het einde van de 19e eeuw ontstonden er stapsgewijs concentraties van bebouwing en liep de agrarische sector terug. Hoewel er geen echte dorpsgrenzen zijn, zijn deze concentraties nu wel als dorpjes herkenbaar. Net als het centrum van Ermelo is hier sprake van lintbebouwing.

Hoewel er geen echte dorpsgrenzen zijn, zijn deze buurtschappen wel als dorpjes herkenbaar!
Groot Horloo 2

Wonen in de buurtschappen Horst & Telgt

Buurtschap Horst kent een interessant verloop met betrekking tot de woningbouw. Er staan nog echt oude boerderijen en tussen 1925 en 1950 is er ook veel bijgebouwd. Vlakbij de A28 staat een wooncomplex dat in 2010 is ontwikkeld in de vorm van een kasteel; Groot Horloo. Hier bevinden zich 103 appartementen. Een bijzondere mix van tradities en moderne bouw.
In Horst wonen 470 inwoners (2021). Van alle woningen bestaat 81% uit koopwoningen en het meest voorkomende type woning is de eengezinswoning (93%).

In buurtschap Telgt zijn meerdere oude boerderijen te vinden. In de jaren 50 is er veel bijgebouwd. In de jaren 2010-2020 is er nieuwbouw ontwikkeld, met behoud van het dorpse karakter van Ermelo. In Telgt wonen 840 inwoners (2021). Van alle woningen bestaat 78% uit koopwoningen. Het meest voorkomende type woning is de eengezinswoning (89%). In Telgt wonen een gemiddeld aantal gezinnen met kinderen (34%) vergeleken met de rest van Nederland.

Scholen in de buurtschappen Horst & Telgt

Aan de Zeeweg staat de Goede Herderschool. Dit is een christelijke basisschool. De middelbare scholen in Ermelo en Harderwijk zijn in korte tijd prima per fiets te bereiken. Er zijn verschillende kinderdagverblijven en gastouders te vinden.

Strand-Nulde-Strand-Horst-Luchtfoto-Leisurelands2

Wijkvoorzieningen

Op fietsafstand ligt recreatiegebied ‘Strand Horst’. Hier is genoeg te beleven voor watersportliefhebbers. Er is een jachthaven en je kunt er heerlijk (kite-) surfen en zwemmen.
Voetballen kun je bij FC Horst.
De Oude Meul in Telgt is een maalderij uit 1927. Tegenwoordig is het een winkel voor tuin- en dierbenodigdheden en het is leuk om hier een kijkje te nemen. Datzelfde geldt voor Landwinkel Arkelandshoeve waar heerlijke streekproducten worden verkocht. Sla ook een bezoek aan Wijngaard Telgt niet over. Hier kun je wijnproeven uit de eigen wijngaard en meedoen aan interessante excursies.

Elk jaar wordt in Telgt het Oogstfeest gehouden. Voor de kinderen is in- en outdoor speeltuin Boerderijpret een must!

De buurtschappen Horst & Telgt kenmerken zich door een diversiteit in zowel landschap als bebouwing en zijn een fijne plek om te wonen en te werken!
Knipsel

Straatnamen

Veel straatnamen in Horst en Telgt zijn vernoemd naar de omgeving en het landschap. Langgerekte percelen bijvoorbeeld worden ‘slagen’ genoemd. De straat met de naam Slagsteeg is hieraan verbonden. Een groot en open landbouwgebied staat bekend als een ‘eng’. Hier zijn de namen Horster-Engweg en Engersteeg aan verbonden. De Zeeweg loopt (bijna) tot aan het Veluwemeer.

Van der hoek

Klaar om samen met ons je (t)huis te vinden? Of heb je een andere vraag? Neem contact op.

Onze deskundige adviseurs staan klaar om met je mee te denken.

Neem contact op