De Sypel in Harderwijk

De Sypel (Groot Sypel)

Centraal gelegen in Harderwijk en vlak bij de binnenstad was dit gebied ooit de groene ruimte tussen de oude binnenstad en de wijk Tweelingstad. De woonwijk kenmerkt zich door de diversiteit aan woningen uit verschillende bouwjaren en heeft naast wonen ook andere functies voor bedrijven, scholen en diverse maatschappelijke voorzieningen in een parkachtige omgeving, bijvoorbeeld sportvelden, sportvoorzieningen, het zwembad en een evenemententerrein. De Sypel was vroeger een beek die vlak buiten de stad stroomde.

De Sypel in Harderwijk

Ontstaan

Dit gebied was ooit de groene ruimte tussen de oude binnenstad en de wijk Tweelingstad. Na de Tweede Wereldoorlog is het grotendeels aangewend voor stedelijke voorzieningen die veel ruimte innemen en een centrale positie in de stad vergen, zoals scholen, het theater, het zwembad, de sporthal en sportvelden. Het gebouw van het Christelijk College Nassau Veluwe (CCNV) is monumentaal en stamt samen met de woningen aan de Wilhelminalaan (gelegen tussen de spoorlijn en het CCNV) van voor 1933. De woningen aan de Wilhelminalaan zijn gebouwd voor onderofficieren werkzaam op één van de kazernes die Harderwijk rijk was. In 1932 is het zwembad “De Sypel” geopend, dat destijds gelegen was op de locatie waar nu de in de 80’er jaren gebouwde woningen aan de Badweg staan.

Dit gebied was ooit de groene ruimte tussen de oude binnenstad en de wijk Tweelingstad.
De Sypel Harderwijk

Wonen in de wijk De Sypel in Harderwijk

In de woonwijk is een diversiteit aan woningen aanwezig, zoals riante twee-onder-een-kapwoningen (Verkeersweg), vrijstaande villa’s (Parallelweg) en rijwoningen (langs de Couperuslaan). Aan de Wilhelminalaan, Sophialaan en Badweg bevinden zich rijwoningen en twee-onder-een-kapwoningen met een karakteristieke uitstraling. Langs de Stationslaan staan enkele karakteristieke monumentale rijwoningen. In 2009 is er kleinschalig nieuwbouwproject “De Commandeur” gerealiseerd met een combinatie van twee-onder-een-kapwoningen, rijwoningen en twee appartementengebouwen.

De wijk telt op dit moment 455 inwoners (2021). Van alle woningen bestaat circa 75% uit koopwoningen. Het meest voorkomende type woning is de eengezinswoning (50%) en er wonen dan ook evenveel gezinnen met kinderen (37%) als gemiddeld in de rest van Nederland (36%).

Alle cijfers van De Sypel

Scholen in de woonwijk De Sypel in Harderwijk

In de woonwijk bevinden zich meerdere onderwijsinstellingen, te weten het Christelijk College Nassau Veluwe (CCNV) voor havo en vwo, en een locatie van het Morgen College voor het vmbo. De woonwijk zelf heeft geen basisschool en/of kinderopvang, en hiervoor zijn de bewoners aangewezen op de omliggende wijken zoals Stadsdennen en Tweelingstad.

De Sypel in Harderwijk

Wijkvoorzieningen

De woonwijk heeft geen eigen winkelvoorzieningen en hiervoor zijn bewoners aangewezen op het centrumgebied of bijvoorbeeld het omliggende winkelcentrum “Tweelingstad” of “Stadsdennen”.

Groot Sypel is een gebied met veel verschillende voorzieningen en bedrijvigheid, zoals het poppodium “Estrado “en het Sport- en Aquacentrum “De Sypel” met een sporthal, een binnenzwembad en een in 2009 vernieuwd buitenzwembad met ligweide en aangrenzend een Sportcentrum. Op het buitensportcomplex Parkweg is een voetbalvereniging, een hockeyclub en de jeu de boulesvereniging gesitueerd.  Tevens bevindt zich in de wijk een groot grasveld dat wordt gebruikt als evenemententerrein en een speelplaats in de vorm van een skatebaan.

De woonwijk met alle aanwezige voorzieningen is centraal gelegen in Harderwijk en goed bereikbaar met de auto, fiets of het openbaar vervoer.
De Sypel

Straatnamen

De woonwijk zelf en de straatnaam De Sypel dankt zijn naam aan de beek De Sypel. Dit was een beek die vroeger vlak buiten de stad stroomde. De locatie die nu de Badweg is, was in 1932 de locatie van het zwembad (badhuis). De overige straatnamen zijn o.a. verbonden met het Oranjehuis of met de ligging (Stationslaan).

Van der hoek

Klaar om samen met ons je (t)huis te vinden? Of heb je een andere vraag? Neem contact op.

Onze deskundige adviseurs staan klaar om met je mee te denken.

Neem contact op