De wijk Drielanden

De wijk Drielanden in Harderwijk

In 1990 is begonnen met de bouw van de wijk Drielanden en deze wijk is inmiddels uitgegroeid tot de grootste wijk van Harderwijk. Drielanden is een geliefde en kindvriendelijke woonwijk met een eigen winkelcentrum, gezondheidscentrum, meerdere basisscholen en vele andere voorzieningen. De wijk heeft een ideale ligging en is in 2019 voorzien van het “Crescent Park”, een heel bijzonder speel- en doepark. De fietsbrug zorgt voor korte fietsverbinding met het centrum. De dichtstbijzijnde uitvalswegen in de nabije omgeving zijn snel te bereiken.

Ontstaan wijk Drielanden

Ontstaan van de wijk Drielanden

Je kan het je bijna niet meer voorstellen, maar waar nu inmiddels ruim 3.500 woningen staan, was voorheen enkel weiland. De gemeenteraad gaf in 1990 groen licht voor de realisatie van een wijk met de uitstraling van een Veluws dorp. De wijk ligt op de overgang van verschillende landschapstypen zoals de uitlopers van de Veluwe met bosrelicten, houtwallen op de droge zandgronden en het Wolderwijd, het weidse randmeer van de Flevopolder. De wijk is min of meer omringd door de drie ‘landen’ (wijken) Muziekland, Harderhout en Harderweide, en zo is de naam Drielanden ontstaan.

Stedelijk hip, landelijk buiten of stijlvol wonen?
De wijk Drielanden type huizen

Wonen in de wijk Drielanden

Stedelijk hip, landelijk buiten of stijlvol wonen? De eerste woningen werden in 1995 opgeleverd en vandaag de dag wordt er nog steeds gebouwd. Drielanden is op dit moment de grootste wijk van Harderwijk met een eigen winkelcentrum Drielanden en vele voorzieningen. De wijk telt op dit moment 10.470 inwoners (2021).

Een mix van sociale huur- en koopwoningen tot vrijstaande woningen en bouwkavels zorgt voor een gevarieerd aanbod. Van alle woningen bestaat 72% uit koopwoningen. Het meest voorkomende type woning in Drielanden is de eengezinswoning (46%) en er wonen dan ook relatief veel gezinnen met kinderen (49%) vergeleken met de rest van Nederland (36%).

Cijfers van de wijk Drielanden
Drielanden Harderwijk

Wijkvoorzieningen

Winkelcentrum Drielanden heeft een verrassend en compleet aanbod van ruim 15 winkels en 300 parkeerplaatsen waar u altijd gratis kunt parkeren. Het winkelcentrum heeft een ruime overdekte passage, is rolstoeltoegankelijk, heeft een goede bereikbaarheid en organiseert regelmatig leuke evenementen en activiteiten.

Het Crescent Park is een multifunctioneel park geworden. Het park is enerzijds een enorme waterberging en houdt de nieuwbouwwijk Harderweide droog bij extreme neerslag. Anderzijds is het Crescent Park een uniek recreatiegebied met een wandelroute van bijna 4 kilometer, een eiland omgeven door een regenvijver, een hondenstrand, een gestrand piratenschip, een speeltoren met windmolen en glijbaan, en een obstakelparcours. Hiermee is het speel- en doepark een uniek verblijfsgebied voor de wijk Drielanden.

In het winkelcentrum van Drielanden kan je terecht voor al je dagelijkse boodschappen
Drielanden

Straatnamen

De straatnamen in Muziekland zijn te herkennen aan de muzikale namen en het achtervoegsel ‘-dreef’. Voor Harderweide is gezocht naar namen van weideplanten, met ook het achtervoegsel ‘-dreef’. Dit is ooit de bedoeling geweest voor de hele wijk Drielanden. De uitzondering is Harderhout, dat de naam aan de Veluwse bossen dankt. Daarom eindigen alle straatnamen hier op ‘-hout’.

Alles wat Harderwijk te bieden heeft is binnen handbereik. Wat een luxe! Met 15 minuten fietsen zit je al in het gezellige centrum van Harderwijk.
Van der hoek

Klaar om samen met ons je (t)huis te vinden? Of heb je een andere vraag? Neem contact op.

Onze deskundige adviseurs staan klaar om met je mee te denken.

Neem contact op