De wijk Frankrijk in Harderwijk Van der Hoek makelaardij

De wijk Frankrijk in Harderwijk

Frankrijk is een kindvriendelijke en populaire woonwijk met een agrarisch karakter, te zien aan de oude boerderijen die tussen de nieuwbouw staan. De wijk is ontstaan in de jaren ‘80 en ligt vlakbij de landelijke omgeving van Hierden met al haar weilanden en woonboerderijen, en op korte afstand liggen de bossen van de Veluwe. De wijk beschikt over 2 basisscholen, een speelplantsoenen en een supermarkt, en binnen 10 minuten fietsen bereikt u ook het bruisende en historische centrum van Harderwijk.

De wijk Frankrijk in Harderwijk Van der Hoek makelaardij

Ontstaan van de wijk Frankrijk

De woonwijk Frankrijk in Harderwijk kwam pas in 1984 tot stand en bestond, voordat het opging in Harderwijk, voornamelijk uit oude boerderijen die vaak al generaties lang in de familie waren. De wijk hoorde bij Hierden en veel Hierdenaren wilden niet dat hier gebouwd werd. Zo verschenen er teksten met ‘Frankrijk houen, in polder bouwen’: een goed alternatief voor het bebouwen van dit gebied was bouwen in de polder, want daar was ruimte genoeg. Waarschijnlijk heeft de wijk Frankrijk zijn naam te danken aan een luchtballon die daar ooit uit Frankrijk in het weiland landde.

Plan Frankrijk is een kindvriendelijke woonwijk met veel speelvoorzieningen.
De wijk Frankrijk in Harderwijk Van der Hoek makelaardij

Wonen in Plan Frankrijk

In de wijk staan voornamelijk nieuwbouwhuizen met daartussen nog enkele oude boerderijen. De wijk telt op dit moment 4.165 inwoners (2021). In het algemeen is in Frankrijk sprake van een menging van huur- en koopwoningen en komt er een variatie aan woningtypen voor. Van alle woningen bestaat 73% uit koopwoningen. Het meest voorkomende type woning in Frankrijk is de eengezinswoning (69%), en er wonen dan ook relatief veel gezinnen met kinderen (44%) vergeleken met de rest van Nederland (36%).

De cijfers van de wijk Frankrijk

Scholen in de wijk Frankrijk

Er zijn twee basisscholen gesitueerd in Frankrijk, een openbare basisschool en een VCO-school (christelijk basisonderwijs). Tevens zijn er mogelijkheden voor kinderopvang en naschoolse opvang. Vmbo-, havo- en vwo-scholen en een locatie van Landstede (MBO) waar je vele richtingen op kunt, zijn allemaal op fietsafstand.

De wijk Frankrijk in Harderwijk Van der Hoek makelaardij

Wijkvoorzieningen

De belangrijkste wijkvoorzieningen in Frankrijk liggen bij elkaar aan de Frankenskamp. Het betreft de supermarkt, een cafetaria gevestigd in een kiosk, twee basisscholen, de kerk “Het Visnet” en apotheek “De Akker”. Achter de huizen van de Nieuwe Grensweg en langs de bosrand ligt het speciaal ontwikkelde “Park Walstein” waar veel te doen en te beleven is. In alle rust kan er gewandeld, gesport of gespeeld worden.

De wijk Frankrijk is aan de oostzijde van Harderwijk gelegen en grenst daar aan het buitengebied van Hierden. De wijk is goed bereikbaar via meerdere ontsluitingswegen en ook de stadsbus rijdt door de wijk.  Alles wat Harderwijk te bieden heeft is binnen handbereik. Voor de verbinding met de binnenstad is met name de fietstunnel (het Kwekerspad) van belang. Via deze tunnel bestaat er een snelle verbinding (15 minuten fietsen) naar de gezellig binnenstad van Harderwijk.

Achter de huizen van de Nieuwe Grensweg en langs de bosrand ligt het speciaal ontwikkelde “Park Walstein” waar veel te doen en te beleven is. In alle rust kan er gewandeld, gesport of gespeeld worden.
Plan Frankrijk

Straatnamen

Niet alleen de woonwijk heeft een bijzondere naam! Ook heeft men geprobeerd het agrarische  karakter te behouden door de straatnamen het achtervoegsel ‘-kamp’ mee te geven, zoals Geitekamp, Boomkamp, Paardenkamp en Duivenkamp. Een van de straten in wijk Frankrijk is genoemd naar boer Lammert van ’t Goor, die zich intensief heeft ingezet voor de belangen van de agrarische kern van Harderwijk. De Lammertkamp herinnert nog aan deze roerige periode uit de naoorlogse geschiedenis.

Van der hoek

Klaar om samen met ons je (t)huis te vinden? Of heb je een andere vraag? Neem contact op.

Onze deskundige adviseurs staan klaar om met je mee te denken.

Neem contact op