De wijk Stadsdennen in Harderwijk

Over de woonwijk Stadsdennen

Met de realisatie van de wijk Stadsdennen werd Harderwijk een echte stad. Stadsdennen is een kindvriendelijke en levendige woonwijk gebouwd in de jaren ’60 en centraal gelegen in Harderwijk. De gezellige, historische binnenstad van Harderwijk is op fiets- en loopafstand. De wijk is goed bereikbaar, heeft een Wijkcentrum “De Kiekmure” en een actieve Wijkvereniging. Sportvoorzieningen, het uitgebreide winkelcentrum Stadsdennen, het Vondelpark en scholen in de nabije omgeving. Het grote sportpark Parkweg en sportcentrum De Sypel grenzen aan de wijk. De wijk is ruim opgezet met veel aandacht voor groen en speelvoorzieningen.

Stadsdennen in Harderwijk

Ontstaan van Stadsdennen

De wijk dankt zijn naam aan de bossen die er vroeger hebben gestaan en dus aan de grond waar het op gebouwd is. De grond werd namelijk gebruikt voor de aanplant van dennenbomen voor hakhout. Vanaf de 19e eeuw was het gebied al hoofdzakelijk in gebruik als landbouwgrond, en de wijk Stadsdennen is gebouwd in 1961 als tweede stadsuitbreiding van Harderwijk. De Nederlandse economie groeide toen snel en ook in Harderwijk ontstond een groeiende behoefte aan woningen en bedrijven.

De wijk dankt zijn naam aan de bossen die er vroeger hebben gestaan en dus aan de grond waar het op gebouwd is.
De wijk Stadsdennen in Harderwijk

Wonen in Stadsdennen

Van oorsprong een strakke, degelijke wijk met huizen voor jonge gezinnen met doorzonwoningen en flats. De laatste jaren zijn er veel woningtypen bijgekomen. Deze woningen vallen direct op door de bouwvormen en de kleur. De wijk telt op dit moment 6.170 inwoners (2021).

Van alle woningen bestaat 46% uit koopwoningen. Starterswoningen in Stadsdennen zijn slechts beperkt te vinden. De gemiddelde verkoopduur van huizen in Stadsdennen is 14 dagen. Dit is sneller dan het gemiddelde van Nederland. Het meest voorkomende type woning in Stadsdennen is de eengezinswoning (83%). Er wonen evenveel gezinnen met kinderen (37%) als gemiddeld in de rest van Nederland (36%).

Alle cijfers van Stadsdennen

Onderwijs in Stadsdennen

Verspreid door de wijk staan drie basisscholen waaronder een katholieke basisschool, een islamitische basisschool en een VCO-school (christelijk basisonderwijs). Tevens is er ook buitenschoolse opvang aanwezig en een Christelijke school voor onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen. Vmbo-, havo-, en vwo-scholen en een locatie van Landstede (MBO) waar je vele richtingen op kunt, zijn allemaal op fietsafstand.

Winkelcentrum Stadsdennen

Wijkvoorzieningen

Boodschappen doen en lekker winkelen in je eigen wijkwinkelcentrum? Dat kan perfect in het overdekte winkelcentrum Stadsdennen. Het winkelcentrum heeft met de twee supermarkten Boni en Aldi en een aantal gespecialiseerde winkels een ruim aanbod. Het gratis parkeren op één van de ruim 80 parkeerplaatsen maakt het boodschappen doen in winkelcentrum Stadsdennen nog eens extra aantrekkelijk.

De wijk Stadsdennen is centraal gelegen binnen Harderwijk en goed bereikbaar. Via de Hoofdweg en Verkeersweg is de wijk aangesloten op het lokale, provinciale en rijkswegennet.
Stadsdennen

Straatnamen

Buiten de naamgeving van de wijk verwijst niets meer naar de voormalige bosgebieden in de omgeving van de binnenstad. Ook de buurten (Noord, Midden, Oost en Zuidwest) hebben geen eigen naam en geen herkenbaar eigen karakter. De straten in de wijk zijn vernoemd naar schrijvers en dichters, en zorgen voor poëtisch woonplezier!

Van der hoek

Klaar om samen met ons je (t)huis te vinden? Of heb je een andere vraag? Neem contact op.

Onze deskundige adviseurs staan klaar om met je mee te denken.

Neem contact op