Stadsweiden in Harderwijk

Over de wijk Stadsweiden

De populaire en kindvriendelijke woonwijk Stadsweiden ligt aan de rand van Harderwijk direct aan het Wolderwijd en heeft een eigen winkelcentrum en dierenweide. De gezellige historische binnenstad van Harderwijk met boulevard en stadsstrand, diverse scholen, het NS-station en het streekziekenhuis zijn allemaal in de nabije omgeving te vinden! Het is een geliefde wijk waar mensen lang willen blijven wonen.

Stadsweiden in Harderwijk

Ontstaan

Oorspronkelijk stond in dit grote gebied zo goed als geen bebouwing. Zoals de wijknaam ‘Stadsweiden’ al aangeeft, lagen hier in het verleden de weiden van de stad. Deze weiden (buiten de vestingmuur) waren tot 1976 in gemeenschappelijk gebruik van boeren in Harderwijk en hier konden de stadsboeren hun koeien laten grazen. De zogenaamde stadsboerderijen stonden in de stad. In 1911 en later in 1921 begon de gemeente met bouwen van boerderijen, buiten de stadsmuren voor de ‘kruigwagen boertjes’. Deze boerderijen zijn nog te zien in het Nachthok naast het station. De wijk is in de jaren ‘70 van de vorige eeuw gebouwd op wat vroeger de ‘stadse weiden’ waren. In een tijdbestek van ruim 10 jaar is de wijk gefaseerd tot stand gekomen.

Zoals de wijknaam ‘Stadsweiden’ al aangeeft, lagen hier in het verleden de weiden van de stad.
20220227 – Van der Hoek – Wijkfoto’s Harderwijk-44

Wonen

Van begin jaren ‘70 tot midden jaren ‘80 wordt de wijk in fasen (blokken) gebouwd. Tot de bouw van Drielanden was het de grootste wijk van Harderwijk en het telt nu circa 8.000 inwoners. Van alle woningen bestaat 52% uit koopwoningen. Het meest voorkomende type woning in Stadsweiden is de eengezinswoning (47%). Er wonen evenveel gezinnen met kinderen (37%) als gemiddeld in de rest van Nederland (36%).

Alle cijfers over Stadsweiden

Onderwijs in Stadsweiden

Er zijn vijf verschillende basisscholen gesitueerd in Stadsweiden, waaronder een katholieke basisschool, twee VCO-scholen (christelijk basisonderwijs, waarvan 1 school met Leonardo-onderwijs), een vrije school en een gereformeerde basisschool.  Tevens is er een school voor speciaal basisonderwijs en zijn er diverse, mogelijkheden voor kinderopvang en naschoolse opvang. Vmbo-, havo-, en vwo-scholen en een locatie van Landstede (MBO) waar je vele richtingen op kunt, zijn allemaal op fietsafstand.

Stadsweiden Harderwijk

Wijkvoorzieningen

In 1977 is gestart met de bouw van het winkelcentrum “Stadsweiden” met bijbehorend parkeerterrein waar nu o.a. een Jumbo, Kruidvat, kapsalon, poelier, BENU Apotheek en een zonnestudio gesitueerd zijn.

Wijkcentrum “De Roef” (nieuw te openen in de zomer van 2022) is een ontmoetingscentrum met plek voor verenigingen en activiteiten, en ook een ruimte voor gezondheidsorganisaties en huisartsenpraktijken. De Dierenweide in Stadsweiden is een leuke en gezellige kinderboerderij en een bekende trekpleister voor (groot)ouders met kinderen en voor het onderwijs. In 1987 werd het nieuwe Ziekenhuis St. Jansdal in deze wijk geopend!

De wijk is goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer, en ligt binnen het fietsnetwerk van Harderwijk. Het treinstation (tussen Utrecht en Zwolle) bevindt zich tegen de wijk.
Stadsweiden

Straatnamen

Buiten de naamgeving verwijst vrijwel niets meer in de wijk naar het voormalige weidegebied van de gemeente Harderwijk. Stadsweiden bestond voornamelijk uit weiland dat aan de waterkant werd begrensd door rietkragen. De straatnamen in de wijk verwijzen naar de 7 buurten in de wijk: het Nachthok, de Hanzewaard, de Scheepswaard, de Stedenwaard, de Vogelwaard, de Weidewaard en de Stromenwaard. Zo is bijvoorbeeld in de wijk Weidewaard iedere straat vernoemd naar een weideplant. In de Hanzewaard zijn de straatnamen vernoemd naar plaatsen en begrippen uit de tijd van de Hanze, en de straten in de Vogelwaard zijn vernoemd naar weidevogels.

Van der hoek

Klaar om samen met ons je (t)huis te vinden? Of heb je een andere vraag? Neem contact op.

Onze deskundige adviseurs staan klaar om met je mee te denken.

Neem contact op