Tweelingstad in Harderwijk

Over de wijk Tweelingstad

Tweelingstad is gebouwd in de jaren ‘60 als ’tweeling’ van de binnenstad van Harderwijk, waardoor Harderwijk eigenlijk uit twee delen bestond: het centrum en de nieuwe wijk Tweelingstad. De wijk bestaat uit de buurten Wittenhagen en Tinnegieter, en er is veel aandacht besteed aan de groenstructuren. De wijk heeft diverse voorzieningen, zoals het winkelcentrum “Tweelingstad”, scholen, sportvoorzieningen en speelmogelijkheden voor kinderen. Ook het centrum van Harderwijk, het bos en uitvalswegen zijn goed te bereiken.

Tweelingstad in Harderwijk

Ontstaan

De wijk Tweelingstad ligt net over het spoor en tegen de bosrand in Harderwijk aan en is de eerste nieuwbouwwijk van Harderwijk. Toen de wijk in 1951 gebouwd werd, lagen er nog uitgestrekte weilanden tussen de binnenstad en Tweelingstad. Door de grote afstand tot de binnenstad, iets wat uniek was in die tijd, heeft de wijk landelijke aandacht gekregen. Centraal loopt de Deventerweg die de wijk in de twee buurten verdeelt. Binnen de wijk komen achttien gemeentelijke monumenten voor. Het merendeel hiervan liggen langs de Oranjelaan en enkele langs de Mecklenburglaan.

Toen de wijk in 1951 gebouwd werd, lagen er nog uitgestrekte weilanden tussen de binnenstad en Tweelingstad.
Tweelingstad in Harderwijk

Wonen in Tweelingstad

Tweelingstad is opgebouwd uit meerdere woonbuurten/wijken (Veldkamp, Kranenburg, Tinnegieter, Wittenhagen) en is na Stadsweiden en Drielanden de grootste woonwijk binnen Harderwijk. De eerste woningen werden in 1951 opgeleverd. De wijk telt op dit moment 6.820 inwoners (2021).

Van alle woningen bestaat 50% uit koopwoningen. Het meest voorkomende type woning in Tweelingstad is de eengezinswoning (58%) en er wonen dan ook relatief veel gezinnen met kinderen (41%) vergeleken met de rest van Nederland (36%).

Alle cijfers van Tweelingstad

Onderwijs in de wijk Tweelingstad

In de wijk is de christelijke daltonschool Willem-Alexander gelegen met een buitenschoolse opvang. Kinderen van het asielzoekerscentrum en de taalklaskinderen uit Harderwijk kunnen terecht op AZS De Vlieger. Tevens zijn er twee peuterspeelzalen gesitueerd in de wijk. Vmbo-, havo- en vwo-scholen en een locatie van Landstede (MBO) waar je vele richtingen op kunt, zijn allemaal op fietsafstand.

Tweelingstad in Harderwijk

Wijkvoorzieningen

Winkelcentrum Tweelingstad (gebouwd in 1965) heeft een centrale ligging in de wijk, is voorzien van voldoende en gratis parkeergelegenheid en heeft met een supermarkt, verschillende soorten winkels (waaronder ook speciaalzaken) en een kapper veel aanbod. Daarnaast is er in de nabijheid nog een bouwmarkt en een woonwarenhuis te vinden. In de directe omgeving liggen meerder scholen en kerken.

De wijk Tweelingstad heeft een eigen winkelcentrum met een supermarkt, verschillende soorten winkels (waaronder ook speciaalzaken) en een kapper.
Tweelingstad

Straatnamen

Harderwijk is vooral bekend als handelsstad en als vissersstad. Ontzettend veel personen hebben hun naam verbonden aan de Harderwijkse geschiedenis. Veel straatnamen danken hun naam aan de invloed van een o.a. graven en hertogen: op 11 juni 1231 verleende Graaf Otto van Gelre II stads- en marktrechten aan ‘Herderewich’ (Graaf Ottolaan), de Zweedse koning Albrecht van Mecklenburg gaf de burgers van Harderwijk in 1368 verschillende rechten en vrijheden (Mecklenburglaan)en Reinoud II, de hertog van Gelre, sloeg tussen 1339 en 1343 munten in Harderwijk (Hertog Reinoudlaan).

Van der hoek

Klaar om samen met ons je (t)huis te vinden? Of heb je een andere vraag? Neem contact op.

Onze deskundige adviseurs staan klaar om met je mee te denken.

Neem contact op