Waterfront Harderwijk

De wijk Waterfront in Harderwijk

Nieuwbouw náást de historische binnenstad! De sfeer in deze karakteristieke nieuwbouwbuurt is onlosmakelijk verbonden met het wonen en leven bij het water, passend bij de historie van Harderwijk en met een knipoog naar de Hanzesteden. Behalve wonen zijn ook recreëren, werken en winkelen belangrijke onderdelen van het Waterfront. De historische binnenstad en ook de alledaagse voorzieningen, zoals de dagelijkse boodschappen, sport, school, de huisarts en winkels, liggen op loop- of fietsafstand.

Waterfront Harderwijk

Ontstaan van de wijk

Harderwijk is van oudsher onlosmakelijk met het water verbonden. In vroeger tijden bevoer de Hanzestad de Noord- en Oostzee om handel te drijven. Vissersboten brachten haring en paling aan land. Na de aanleg van de Afsluitdijk en de drooglegging van Flevoland ligt de stad aan het Wolderwijd en het Veluwemeer. Vanaf de tweede helft van de vorige eeuw werd de historische binnenstad geleidelijk van het water afgesneden. Het project Waterfront zorgt ervoor dat Harderwijk weer echt aan het water komt te liggen met een strand, een boulevard en mooie wooneilanden. Waterfront is een groots meerjarenplan van stedelijke herontwikkeling in de Gemeente Harderwijk.

Harderwijk is van oudsher onlosmakelijk met het water verbonden.
Waterfront Harderwijk

Wonen in het Waterfront

De koopwoningen in Waterfront bestaan uit diverse woningtypen, zoals vrije kavels en appartementen op het Zuidereiland, het Noordereiland, de Bakens en de Watersportboulevard, maar ook boothuizen met recreatieve bestemming richting de Strekdam aan de achterzijde van het Dolfinarium. Volledig passend bij het beeld en de historie van Harderwijk! Veel bewoners hebben zelfs de mogelijkheid om de boot voor de deur te leggen of heel dicht bij huis, zoals in jachthaven De Knar.

De kindvriendelijke wijk (bestaande uit de buurten De Knar, De Eilanden, De Kades en Stadswerven) telt op dit moment 1.305 inwoners (2021) en van alle woningen (circa 1.800) bestaat 57% uit koopwoningen. Het meest voorkomende type woning is de eengezinswoning (86%) en er wonen dan ook relatief veel gezinnen met kinderen (53%) vergeleken met de rest van Nederland (36%).

Alle cijfers van het Waterfront

Onderwijs in het Waterfront

Op nog geen 5 minuten fietsafstand liggen zeker 3 basisscholen. Ook kinderdagverblijven en gastouders zijn er meer dan voldoende in de buurt. Iets verderop zijn er verschillende middelbare scholen te vinden en een locatie van Landstede (MBO) waar je vele richtingen op kunt. In de toekomst zullen er naar alle waarschijnlijkheid ook basisscholen in de wijk gerealiseerd worden.

Binnenstad van Harderwijk

Wijkvoorzieningen

Het centrum van Harderwijk (loop- of fietsafstand) is rijk aan winkels en biedt voor ieder wat wils. Van luxe bakkerijen, ambachtelijke slagers, eigenzinnige speciaalzaken, charmante woonwinkels, trendy modezaken tot bekende winkels, zoals Hema en Blokker. Supermarkten zijn ook dichtbij te vinden.

In en rondom het Waterfront zijn veel fijne speelplekken en is het Waterfrontpark gecreëerd. Ook de waterscouting ligt voor de hand door de waterrijke locatie. Op loop- of fietsafstand bevindt zich de historische binnenstad, de nieuwe jachthaven, een stadsstrand en vele winkel-, horeca- en vrijetijdsvoorzieningen.

In de toekomst zullen de voorzieningen in de wijk zelf nog uitgebreid worden.

Het Waterfront is goed bereikbaar met de auto, fiets en het OV.
Waterfront

Straatnamen

Per deelgebied zijn thema’s benoemd (zandplaten, Nederlandse vuurtorens, werven en scheepsbouw) waar de straatnamen hun oorsprong aan ontlenen. De straatnamen op het Zuider- en Noordereiland zijn afgeleid van zandplaten in de vroegere Zuiderzee, zoals Robbenzand, Burgzand, Langezand, Vogelzand en Spaanderbank. De straten in de woongebieden De Bakens en Watersportboulevard ontlenen hun naam aan Nederlandse vuurtorens, de zogenaamde ‘bakens aan zee’. De hoofdontsluiting langs de Bakens heet toepasselijk Vuurtorenweg. Woongebied De Stadswerven en De Kades krijgen straatnamen die met werven en scheepsbouw te maken hebben. De toegangsweg naar het Zuidereiland heet daarom Visserijstraat. Andere voorbeelden van de nieuwe straatnamen van de openbare wegen in het Waterfront zijn Robbenzand, Vuurtorenweg en Brandaris.

Van der hoek

Klaar om samen met ons je (t)huis te vinden? Of heb je een andere vraag? Neem contact op.

Onze deskundige adviseurs staan klaar om met je mee te denken.

Neem contact op