
De Zeebuurt
Door zijn specifieke karakter en gunstige ligging ten opzichte van de binnenstad is de Zeebuurt een zeer gewilde woonbuurt. Het is een volksbuurt en er wonen veel ‘echte Harderwijkers’. Het is een gezellige woonwijk op loopafstand van de binnenstad, haven en boulevard van Harderwijk, met als middelpunt het Havenkwartier: een buurthuis en een grote speeltuin voor kinderen.

Ontstaan
Harderwijk bestond tot en met de Tweede Wereldoorlog bijna uitsluitend uit het gebied dat ‘binnen de wallen en de stadsmuur’ is gelegen: de huidige binnenstad dus. De woonwijk de Zeebuurt is de eerste wijk die na de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd en vormt samen met de woonwijk Friesegracht de eerste bebouwingsring rondom de historische binnenstad.
Langs de in- en uitvalswegen van de oude stad zijn in de eerste helft van de 20e eeuw woningen gebouwd langs de Hierdensweg, Hogeweg, Kampweg en Landweg. Vanaf 1947 zijn er woningen gebouwd bij de haven en in korte tijd is de woonbuurt de Zeebuurt gebouwd. Vroeger woonden hier vooral vissersgezinnen.

Wonen in de Zeebuurt
In de loop van de tijd zijn er bij de gemeente diverse verzoeken binnengekomen om woningen te veranderen en/of te vergroten: er is behoefte aan meer woonruimte en woonkwaliteit. Te denken valt aan dakkapellen, aan- en uitbouwen en bijgebouwen. De wijk bestaat in hoofdzaak uit eengezinswoningen in rijen met plaatselijke een aantal tweekappers en vrijstaande woningen.
Starterswoningen in de Zeebuurt zijn slechts beperkt te vinden. Van alle woningen bestaat 72% uit koopwoningen. De meest voorkomende type woning in is de eengezinswoning (43%) en er wonen evenveel gezinnen met kinderen (33%) als gemiddeld in de rest van Nederland (36%).

Onderwijs
Er is een VCO-school (christelijk basisonderwijs) waarin zich ook een buitenschoolse opvang bevindt, gericht op kinderen uit het Waterfront, de Zeebuurt en het Centrum. Tevens zijn er meerdere peuterspeelzaallocaties van de Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk. Vmbo-, havo-, en vwo-scholen en een locatie van Landstede (MBO) waar je vele richtingen op kunt, zijn allemaal op fietsafstand.

Wijkvoorzieningen
Het centrum van Harderwijk is op loopafstand en aan de rand van de wijk is een fastfood-restaurant (McDonalds), twee supermarkten en een bouwmarkt gesitueerd.
Het middelpunt van de wijk is het buurthuis ’t Haventje met de naastgelegen Speeltuin ’t Havenkwartier. Tevens is er een gereformeerde kerk en een cafetaria gesitueerd en heeft het Zeebuurtpark een opfrisbeurt gekregen. Er is o.a. een wadi aangelegd en verschillende speel- en sportvoorzieningen.

Straatnamen
In de Zeebuurt zijn de straatnamen vernoemd naar personen die een belangrijke rol in Harderwijk hebben vervuld. Variërend van een aantal burgemeesters (o.a. Kempers en Van Meurs) tot voor de Zuiderzee belangrijke namen, zoals Dr. Ir. Cornelis Lely en Jan Adriaenszoon Leeghwater en mensen uit het Verzet (Wouter van Dam). De Hogeweg, Korte Hogeweg, Landweg, Hierdenseweg, Stadsdennenweg, Laan 1940-1945 en Holzstraat zijn van oorsprong middeleeuws.

Klaar om samen met ons je (t)huis te vinden? Of heb je een andere vraag? Neem contact op.
Onze deskundige adviseurs staan klaar om met je mee te denken.