In het tweede kwartaal is één ding duidelijk: De markt veranderd! Zo is de hypotheek rente fors gestegen en groeit het aanbod. Voornamelijk in het midden en laag segment zien wij dan ook het aanbod fors toenemen. Inmiddels zijn de NVM kwartaal cijfers van het 2e kwartaal in 2022 dan ook gepubliceerd. Wij kijken terug op een veranderlijk kwartaal. Het aanbod in Ermelo & Harderwijk is fors toegenomen, maar er is nog steeds vraag en de prijzen stijgen nog steeds. Wel merken wij dat de prijsstijging minder wordt en hierin kunnen wij dus spreken over een afvlakking.

Met dit bericht willen wij een beeld van de woningmarkt scheppen. Wij hopen hiermee de cijfers voor iedereen inzichtelijk te maken. Mochten er naar aanleiding van dit bericht verdere vragen zijn? Neem dan contact op!

Ook dit kwartaal zijn de cijfers goed samen te vatten: Het aanbod neemt toe, de prijzen stijgen minder hard en er is nog steeds veel vraag. Als koper heb je nu wat meer keuze. Hieronder een wat uitgebreidere toelichting:

Het aanbod neemt toe, de prijzen stijgen minder hard en er is nog steeds veel vraag. Als koper heb je nu wat meer keuze. Hieronder een wat uitgebreidere toelichting:

Harderwijk:

In Harderwijk zien wij, Als grootste verandering dat het aanbod fors is gestegen. Gemiddeld gezien stijgen de prijzen ook door. Ten opzichte van een jaar gelegen zijn de prijzen 10.7 % hoger. Het aanbod van woningen welk te koop staat is met maar liefst 92,1% gestegen. Wij zien ook dat er daardoor meer woningen verkocht worden, maar dat is ook niet heel vreemd als er bijna het dubbele te koop staat van wat er hiervoor te koop stond.

Daarnaast zien wij dat er nog steeds overboden wordt. Er wordt momenteel gemiddeld gezien 5,8 % overboden. Wel zien wij het aantal woningen welk overboden wordt afneemt naar 76.9 %.

De gemiddelde verkoopprijs van een woning ligt in het tweede kwartaal op € 467.182,– In tegenstelling tot het eerste kwartaal waar deze nog op € 445.543,– lag. Zo kunnen we zien dat het hele jaar door de prijzen zijn gestegen.

De woningmarkt is in de gemeente Harderwijk, in vergelijking met een jaar terug, wat ruimer geworden. Dit houdt in dat kopers inmiddels de keuze hebben uit woningen. Dit wordt aangegeven door de krapte indicator (hoeveel woningen kan een koper kiezen), deze staat nu op 1,9 terwijl die vorig kwartaal nog op 1 stond.

Ermelo:

In Ermelo veranderd de markt ook. Ook hier zijn wij dat het aanbod gestaag toeneemt. In de gemeente Ermelo zijn er in het 2e kwartaal van 2022 79% meer woningen te koop gekomen t.o.v. hetzelfde kwartaal vorig jaar. Gemiddeld gezien stijgen de prijzen ook in Ermelo gewoon door. Ten opzichte van een jaar gelegen zijn de prijzen 6,6 % hoger. Ook in Ermelo worden er meer woningen verkocht dan voorheen. Maar dat is logisch, gezien er ook meer woningen te koop staan.

Daarnaast zien wij dat er nog steeds overboden wordt. Gemiddeld gezien in Ermelo wordt er momenteel 6,6% overboden. Wel neemt het aantal woningen waarop wordt overboden af naar 82,8 %

De gemiddelde verkoopprijs van een woning ligt in het tweede kwartaal op € 532.864,– In tegenstelling tot het eerste kwartaal waar deze nog op € 511.417,– lag. Zo kunnen we zien dat het hele jaar door de prijzen zijn gestegen.

De woningmarkt is in de gemeente Ermelo, in vergelijking met een jaar terug, wat ruimer geworden. Dit houdt in dat kopers inmiddels de keuze hebben uit woningen. Dit wordt aangegeven door de krapte indicator (hoeveel woningen kan een koper kiezen), deze staat nu op 1,9 terwijl die vorig kwartaal nog op 1 stond.

Ondanks bovenstaande cijfers kunnen wij zien dat wij het erg goed doen als kantoor. Met een marktaandeel van meer dan 15% zijn wij dan ook één van de belangrijkste spelers op de lokale markt. Hoe denk jij over ons kantoor?