3cd0732c919563e727e8643ba916ca19

Tonsel

Wonen in Tonsel is wonen aan de rand van de Veluwse bossen, vlakbij de zandverstuiving en de Ermelosche heide. Wonen bij het Veluwemeer met zijn watersportmogelijkheden. Aan de rand van de gezellige, levendige stad Harderwijk en toch in het rustige, groene Ermelo.
Tonsel is een buurtschap dat grotendeels in Ermelo en voor een klein stukje in Harderwijk ligt. Vroeger was dat andersom. Toen de gemeente Harderwijk plannen maakte voor de ontwikkeling van de wijk Drielanden, heeft men het gebied dat Tonsel omvatte afgestaan aan Ermelo. Dit in ruil voor de grond waarop Drielanden gebouwd is.

tonsel_hotel_pension_oranje_mecklenburg_poptie

Ontstaan

Tonsel werd gebouwd buiten de stadsmuren van Harderwijk. Hier lagen vruchtbare landbouwgronden en er ontstonden dan ook kleine boerderijen. In 1840 stonden er in Tonsel vijf huizen die behoorden bij de gemeente Ermelo en zeven huizen die behoorden bij de gemeente Harderwijk. Een groot deel van het oorspronkelijke grondgebied is verloren gegaan doordat er infrastructuur ontstond; hiervoor zijn verschillende oude boerderijen afgebroken. Dit in het voordeel van de nieuwbouw in Drielanden, en het bedrijventerrein Tonsel.
Het gedeelte Tonsel-Harderwijk liep door tot aan Hierden.

Sporten is mogelijk bij atletiekvereniging Athlos en voor een potje tennis ga je naar Tennisvereniging Strokel.
Tonsel

Wonen in het buurtschap Tonsel in Ermelo

In deze diverse wijk vind je rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen, recreatiewoningen en bedrijfspanden. De meeste woningen dateren uit de jaren 1990-2000.
In Tonsel wonen 970 inwoners (2021). Van alle woningen bestaat 69% uit koopwoningen en het meest voorkomende type woning is de eengezinswoning (91%). In Tonsel wonen een gemiddeld aantal gezinnen met kinderen (34%) vergeleken met de rest van Nederland (36%).

Scholen in de woonwijk Tonsel in Ermelo

In Tonsel staan geen scholen. Omdat de wijk zo centraal ligt, zijn zowel in de naburige wijk Drielanden als in Ermelo verschillende basisscholen te vinden. Op fietsafstand kun je, voor de middelbare school, in Ermelo naar Christelijk College Groevenbeek. Nog dichterbij, in Harderwijk, liggen RSG Slingerbos en Christelijk College Nassau Veluwe.

3x2o-600

Wijkvoorzieningen

In de wijk zijn verschillende campings en bungalowparken waar toeristen graag komen. Van hieruit kun je dan ook heerlijke wandelingen en fietstochten maken door de bossen of over de hei.
Sporten is mogelijk bij atletiekvereniging Athlos en voor een potje tennis ga je naar Tennisvereniging Strokel.

Het gezellige winkelcentrum van Ermelo en het centrum van Harderwijk zijn per fiets en auto makkelijk bereikbaar. Tonsel ligt aan de A28.
a005402

Straatnamen

Tonsel kent geen plaatsnaamborden zodat je niet kunt zien wanneer je de wijk binnenkomt en weer verlaat. In het deel dat oorspronkelijk bij Harderwijk hoorde vind je nog de Stationsweg en Spoorweg. Vroeger hadden de panden in dit gebied als adres ‘Tonsel’ met daarbij alleen een huisnummer.
De straten Gentenerf, Middelerf en Mariënhoef herinneren nog aan de namen van de oude boerderijen.

Van der hoek

Klaar om samen met ons je (t)huis te vinden? Of heb je een andere vraag? Neem contact op.

Onze deskundige adviseurs staan klaar om met je mee te denken.

Neem contact op