veldwijk07

Veldwijk

Vlakbij station Ermelo en de uitvalsweg naar de A28 ligt het mooie, groene Veldwijk. Van oudsher liggen hier de paviljoens van de psychiatrische inrichting verspreid.
Op landgoed Veldwijk zijn resten van oude laanbeplanting zichtbaar. Verder komen er verschillende monumentale bomen voor, zoals oude linden, eiken en groene en bruine beuken. In het Veldwijkerbos vind je diverse vogelsoorten. Ondanks dat de wijk om de hoek van het centrum ligt, woon je toch midden in de natuur.

psychiatrisch-ziekenhuis_veldwijk_sparrenheuvel

Ontstaan

In 1807 kwam landgoed Veldwijk in bezit van baron van Broeckhuysen. Voor die tijd is het in wisselend particulier bezit geweest. Op het terrein lagen drie boerderijen waarvan er een nog steeds bestaat. In 1846 werd het landgoed uitgebreid tot aan de doorgaande weg tussen Ermelo en Horst. Later werd een van de boerderijen afgebroken en daar staat nu een landhuis.
In 1884 is het landgoed verkocht aan de Vereniging tot Christelijke Verzorging van Geestes- en Zenuwzieken en werd het een gesticht. Door al deze bedrijvigheid (er kwamen ook instellingen op de nabij gelegen terreinen ’s Heerenloo, Emaus en Lozenoord) kwam er veel werkgelegenheid. Daardoor ontstond er behoefte aan meer moderne woningen. In de afgelopen jaren zijn dan ook verschillende paviljoens afgebroken om plaats te maken voor moderne woningbouw. Het aangezicht veranderde hierdoor en de wijk werd meer geïntegreerd in het dorp.

Ondanks dat de wijk om de hoek van het centrum ligt, woon je toch midden in de natuur.
Van Emsthof 2

Wonen in de wijk Veldwijk in Ermelo

Door de indrukwekkende geschiedenis heeft Veldwijk een zeer gevarieerd woningaanbod. Prachtige historische panden afgewisseld met moderne nieuwbouw in een bijzondere, groene omgeving. Er wordt gebouwd en verbouwd met respect voor het oude landgoed.

In deze wijk wonen 1.895 inwoners (2021). Van alle woningen bestaat 45% uit koopwoningen. Het meest voorkomende type woning is de eengezinswoning (57%). Er wonen relatief weinig gezinnen met kinderen in de wijk (22%).

Scholen in de woonwijk Veldwijk in Ermelo

In Veldwijk zijn geen basisscholen. Wel liggen er drie scholen voor voortgezet speciaal onderwijs; Het Emaus College, het Emaus College locatie Norden en PC De Lelie.
De middelbare scholen in Ermelo en Harderwijk liggen op fietsafstand.

Stand horst – Veldwijk

Wijkvoorzieningen

Het centrum van Ermelo en het station liggen op loopafstand. Strand Horst met zijn leuke restaurants, bootverhuur, zwem-, sup- en surfmogelijkheden is slechts tien minuten fietsen. Ook ligt op korte fietsafstand het gezellige centrum van Harderwijk met goede restaurants, mooie pleinen en de boulevard.
Maak eens een mooie wandeling langs de paviljoens en ga op ontdekkingsreis naar de oude bomen en beplanting die dit gebied zo bijzonder maken.

Directeurwoning veldwijk

Straatnamen

Een van de straatnamen, de Klinkertlaan, is een herinnering aan de naam van de eerste geneesheer-directeur van de instelling Veldwijk, die kort na de opening overleed. De Kolbaanweg is vernoemd naar een van de eerste boerderijen die op het terrein stonden.

Of je nu op zoek gaat naar je eerste huis of dat jullie een maatje groter willen, iedereen heeft zijn eigen redenen om op zoek te gaan een woning.
Van der hoek

Klaar om samen met ons je (t)huis te vinden? Of heb je een andere vraag? Neem contact op.

Onze deskundige adviseurs staan klaar om met je mee te denken.

Neem contact op