Vaak krijgen wij als makelaar de vraag, wat is de WOZ waarde? Waarom verschilt die met de vraagprijs van een woning? Hieronder tref je een korte toelichting aan.

WOZ waarde

Wat is de WOZ waarde?

WOZ is een afkorting voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ wordt elk jaar door de gemeente van jouw woonplaats vastgesteld. Hiervoor gebruiken zij als peildatum 1 januari van het voorgaande jaar. De WOZ vormt de basis voor diverse belastingen en heffingen.

De gemeente bepaalt de WOZ van alle onroerende zaken binnen de gemeentegrenzen. Denk hierbij aan woningen, bedrijfspanden, gronden e.d.. Elke bezitter krijgt een zogenoemde WOZ-beschikking, hierop staat de WOZ-waarde vermeldt. Helaas vaak ook de heffingen en belastingen.

Als het goed is hebben jullie in maart de WOZ-aanslag van 2022 in de bus gehad. Hierin is 1-1-2021 de peildatum zijn van de waarde.

Om tot deze waarde te komen kijkt de gemeente naar de ligging van de woning, inhoudsgegevens en oppervlaktegegevens van het betreffend huis.

 

Waarom verschilt de WOZ waarde met de actuele waarde?

Vaak krijgen wij de vraag tijdens een bezichtiging: ,,Waarom verschilt de WOZ van de vraagprijs?’ Dit is relatief makkelijk te verklaren. Als voorbeeld gebruik ik even de cijfers van vorig jaar met nu. Tussen de gemiddelde verkoopprijs in 2021 en 2022 zit circa 16% verschil. Momenteel heeft een woning nog de WOZ waarde van 1-1-2021. Dit kan zomaar 16% schelen.

Ook is er praktisch niemand die bij de gemeente aangeeft dat zijn WOZ te laag is. Want hoe lager je WOZ is, hoe minder belasting je betaalt.

Of betaal jij graag teveel belasting?