Molen-de-Koe-Ermelo-goog-1

Centrum Ermelo

Het centrum van Ermelo is een heerlijke plek om te wonen, te werken en te recreëren. Een mooie combinatie van rust en dynamiek. Er is genoeg vertier voor iedereen. Een dorp in het groen! Dat is het eerste dat opvalt als je door het centrum loopt. De kern kent een typische lintbebouwing.
Sla een bezoekje aan Molen De Koe (1863) niet over. Het centrum is goed bereikbaar, rolstoeltoegankelijk en er zijn voldoende parkeerplaatsen.

Hervormde.Gemeente – ontstaan Ermelo centrum

Ontstaan

De naam Irminloo komt al voor in brieven uit het jaar 855. Er is lange tijd gedacht dat het dorp haar naam dankte aan de Germaanse halfgod Irmin. In die tijd verplaatsten de boeren hun boerderijtjes door een beperkt gebied als de grond was uitgeput. De bouw van de kerk in de Middeleeuwen maakte aan deze bewegingen een eind. Rond de kerk vestigden zich mensen die een ander beroep dan boer uitoefenden. Er waren vooral pottenbakkers te vinden. In 2014 is er nog een pottenbakkersoven aan de Branderskamp gevonden, vermoedelijk uit de veertiende eeuw.
Aan het eind van de 19e eeuw werd er een station gebouwd en dit zette Ermelo verder op de kaart. Het station lag vrij ver uit de kern en dat is dan ook de reden voor de aanleg van de Stationsstraat en de bebouwing daaromheen.

Het station lag vrij ver uit de kern en dat is dan ook de reden voor de aanleg van de Stationsstraat en de bebouwing daaromheen.
DSC_2888_89_90_91_92

Wonen in het centrum van Ermelo

Kenmerkend voor het centrum is de combinatie van oude panden en nieuwbouw. Over de nieuwbouw is goed nagedacht en de verschillende stijlen sluiten dan ook mooi op elkaar aan. Gezellige appartementen boven de winkels, statige panden in de omringende straten en alles daar tussenin. Het centrum kent een bijzondere verhuisdynamiek in vergelijking met andere buurten. Het is een typische overgangsbuurt en de verwachting is dat dit ook zo blijft.

De wijk telt 10.790 inwoners (2021). Van alle woningen bestaat 66% uit koopwoningen. Het meest voorkomende type woning is de eengezinswoning (74%). In Buurt Ermelo ten dele bij de kern wonen een gemiddeld aantal gezinnen met kinderen (34%) vergeleken met de rest van Nederland (36%).

Scholen in het centrum van Ermelo

In de kern van Ermelo staan twee basisscholen, de PC Ireneschool en de PC Margrietschool. Verder staat op fietsafstand het Christelijk College Groevenbeek, waar alle leerniveaus gevolgd kunnen worden. Ook zijn er voldoende kinderdagverblijven en gastouders in de buurt.

DSC_2913 Panorama

Wijkvoorzieningen

Het gezellige centrum telt veel mooie winkels, gezellige terrasjes en restaurants en is voor het grootste deel voetgangersgebied. Het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en parkeren rond de winkelstraat is geen probleem.
De VVV is erg actief in de wijk en organiseert verschillende (jaar-) markten en muziekfestivals. Welzijn Ermelo (stichting Pinel) is een buurtcentrum met zeer betrokken medewerkers. De markt op dinsdag wordt drukbezocht, ook door de toeristen die Ermelo goed weten te vinden. Verder is in het centrum een bibliotheek, een museum en er zijn verschillende kerken.

Het centrum van Ermelo is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en parkeren rond de winkelstraat is geen probleem.
muziektent

Straatnamen

Diverse pleinen in de kern hebben niet-officieel vernoemde namen zoals Het Pauwenplein en ’t Weitje (met muziektent). Ook zijn sommige wegen van naam veranderd die in de volksmond anders heetten, bijvoorbeeld de Lieksteeg of Lijkweg. Deze naam werd gebruikt omdat er rouwstoeten doorheen kwamen die naar de kerk en de begraafplaats gingen. Nu is dat de Torenlaan.
Verder zijn in de kern verschillende straatnamen vernoemd naar dominees die belangrijk waren voor het dorp. De Chevallierlaan is vernoemd naar een weldoener uit de 19e eeuw.

Van der hoek

Klaar om samen met ons je (t)huis te vinden? Of heb je een andere vraag? Neem contact op.

Onze deskundige adviseurs staan klaar om met je mee te denken.

Neem contact op